Senaste nytt i Affärskraft Värmland

 • Kompetensutveckling självklart för Zebraweb

  Efter två år och över 350 anmälda företag är Affärskraft Värmland nu fullbokat. Ett av de sista företagen att hoppa på var Zebraweb.

  -  När vi fick höra talas om Affärskraft på företagssalongen i Kristinehamn i mitten av januari var det inget att tveka på, berättar Daniel Hahne, grundare av och vd på reklambyrån Zebraweb.

  Planen när Zebraweb grundades 2007 var att i första hand arbeta med webbutveckling, men företaget breddades ganska omgående till att bli en mer komplett reklambyrå. Antalet uppdrag växte snabbt och efter något år som egenföretagare, med ett antal underkonsulter till hjälp, insåg Daniel Hahne att han behövde anställa för att hinna med alla jobb. Och så har det rullat på.

  - Jag hade ett brett kontaktnät sedan min tid på Kristinehamns Lokal-TV och kunde börja fakturerar nästan direkt. Allt eftersom blev det mer att göra och jag behövde hjälp för att hinna med. Plötsligt var vi fyra stycken. Det här var 2011 och idag är vi ytterligare tre medarbetare.

  För Daniel Hahne och Zebraweb ger Affärskraft möjlighet att utveckla sig och medarbetarna inom en rad områden där de behöver stärka sin kompetens.

  - Sedan något år tillbaka jobbar vi mer strukturerat med att hitta kunskapsluckor och täcka dem. Det gäller inte bara inom webbutveckling och marknadsföring, utan även företagande. Vi har växt till sju personer vilket ställer nya krav på mig som chef, så själv kommer jag att gå en ledarskapsutbildning.

  För andra små företag som står inför valet om de ska anställa är Daniel Hahnes tips att ta in en praktikant.

  - Vi har tagit in praktikanter från Brobygrafiska, men också från gatan, personer som bara kommit in och visat stort intresse. Praktik ger möjlighet att se hur en person funkar hos oss och om personen trivs här. För mig är inte utbildningsnivån det viktigaste. Finns det ett intresse och vilja att lära kan man komma väldigt långt. Se på mig, jag har inte gått ut gymnasiet, men har lyckat få ett bolag att omsätta 7 miljoner.

  Efter att ha deltagit på den inledande företagsanalysen i Affärskraft Värmland har Daniel Hahne skapat sig en tydlig bild av vad han vill med företaget framåt.

  - Målet är att bli växa till 10 anställda, men sedan hålla oss där. Vi ska fortsätta att vara en personlig byrå. Jag vill inte ha olika avdelningar, utan en mindre grupp med god dynamik, som trivs tillsammans.

  Zebraweb har varit omskrivna i tidningarna tidigare, dels för sin framgång, men också för sin ibland något uppseendeväckande marknadsföring.

  - När vi bjöd in till vårt 10-årsjubileum i fjol hade vi två personer i clowndräkter och mask som åkte runt i en stripad bil och delade ut paket. Någon blev skrämd vilket var olycklig och även om vi fick nästan uteslutande positiva reaktioner, kanske inte alla uppskattade det. Men vår filosofi är att ibland måste man våga testa och, om det är någon som tar illa vid sig, be om ursäkt efteråt.

  Daniel Zebraweb

  Kommentarer Comments (0)

 • Trädgårdsdesign växte med Affärskraft

  En av de allra första att delta på företagsanalys och gå en utbildning i Affärskraft Värmland var Linn Malmén, fotograf och trädgårdsdesigner. Efter sitt deltagande blev det klart för henne att det behövde till en tydligare uppdelning av företagets två delar.

  - När jag gick in i Affärskraft var en av de stora frågorna hur jag skulle synas med mitt företag. Det blev tydligt att jag behövde skilja fotograferingen och trädgårdsdesignen åt för att inte förvirra kunderna. Så bland det första jag gjorde efter utbildningen i marknadsföring var att skapa en särskild hemsida för trädgårdsdesignen och en för fotograferingen, berättar Linn Malmén.

  Just trädgårdsdesignen är något som växt de senaste åren, även om Linn Malmén hela tiden fortsatt att göra fotouppdrag parallellt med trädgårdsskapandet.

  - Jag har arbetet som fotograf i många år och identifierat mig som det, men fokus har legat på att marknadsföra och satsa på trädgårdsdesignen. Fotouppdragen trillar in ändå och är bra att ha under lågsäsong, men jag har nallat mer och mer av fototiden för att arbeta med att designa trädgårdar.

  För Linna Malmén är det spännande tider som väntar. Intresset för att ta in experthjälp för att utforma sin trädgård ökar och allt fler som bygger nytt vill ha lika fint på ut- som insidan.

  - Att ta hjälp av en trädgårdsdesigner har tidigare varit mer etablerat bland höginkomsttagare i storstäder, men det blir allt vanligare att vanliga trädgårdsägare tar hjälp av proffs, även på mindre orter.

  Hon ser stora möjligheter i att låta trädgårdsdesignen växa ytterligare, på bekostnad av fotograferingen, men betonar att det inte bara ska handla om att öka tiden, utan också om intäkterna. Fotograferingen ger fortfarande en högre timpenning.

  - Under Affärskraft blev jag stärkt i värdet av min kompetens. Att ta hjälp med sin trädgård sparar både tid och pengar, det ökar värdet på huset och du får en trädgård som du trivs med och vill vara i. Ska jag leva på det här får jag inte vara så förtvivlat ängslig när det kommer till att ta betalt.

  Under februari, mars är det fortfarande lite av en lågsäsong, även om det är nu är hög tid för den som vill ha en ny och uppfräschad trädgård till sommaren, att påbörja arbetet.

  - Många ringer i maj och juni, för att få hjälp med designen. Det är i senaste laget, speciellt om man vill att en snickare ska få ihop en altan till semestern. Som företagare hade det varit önskvärt att sprida jobben mer under året och som trädgårdsägare kan du tjäna tusenlappar på att hitta rätt hantverkare till rätt pris, om du är ute i god tid före sommaren.

  Det är inte bara rabatterna som avhandlas av en trädgårdsdesigner; materialval, inbjudande rum i trädgården, poolens placering och skisser på pergolas och spaljéer. Allt presentera på ritningarna. Allt fler är också intresserade av att komplettera sin trädgård med ett uterum.

  - Med två ljumna kvällar om året passar ett uterum perfekt i Sverige. Ute i trädgården men skyddad från mygg, regn och kyla, det gör att du kan hänga i trädgården på ett helt annat sätt, säger Linn Malmén.


  Linn Malméns 3 tips till dig som vill fixa din trädgård:

  1. Det är med samspelet mellan väggar, golv och tak som du skapar en inbjudande trädgård. Häckar, spaljéer och höga rabatter fungerar som väggar. Träd, en pergola och till exempel parasoller ger tak.
  2. Om du har lite tid och behöver prioritera, satsa på en välkomnande entréträdgård och på den plats där ni sitter mest när ni är i trädgården.
  3. Ta hjälp, om så bara för några timmar. Du får en praktisk behovsanalys, en röd tråd i din trädgård och koll vilka växter som faktiskt fungerar där du bor.
  Ritnigar trädgård

  Kommentarer Comments (0)

 • Två datum och åtta platser

  Nu finns endast åtta platser kvar i Affärskraft Värmland. Tre den 21/2 och fem den 9/3.

  Affärskraft är en unik möjlighet för medarbetare på företag med färre än 10 anställda att gå högklassiga utbildningar till en väldigt låg kostnad. Istället för att betala 15-20 000 per utbildning kostar det totalt 2000 kronor för att alla på företaget ska få delta på en utbildning.

  Nu finns endast åtta platser kvar till det inledande steget, företagsanalysen, där företagsledaren tillsammans med en processledare tittar på vilka utbildningar som kommer att skapa störst värde för medarbetaren och verksamheten.

  Utbildningarna kommer att rulla på under våren, men företagsanalysen är en förutsättning för att komma med i projektet och få del av utbildningarna. Läs mer om respektive utbildning eller anmäl dig direkt, medan det fortfarande finns platser kvar.

  Kommentarer Comments (0)

 • Bomstadbaden utvecklas vidare i familjen

  Bomstadbaden öppnade 1927 av bröderna Axel, Birger, David och Gunnar Nordentjell. Nu planerar nästa generationens Nordentjell för campingens framtid.


  - Det var min farfar och hans tre bröder som startade campingen som ett sidoprojekt för över 90 år sedan. Innan mig var det min far och hans kusin som drev det och de är fortfarande kvar i företaget. Jag vill ta fasta på allt bra som gjorts under åren och samtidigt bygga något eget, säger David Nordentjell, vd på Bomstadbaden.

  Det var inte givet att David Nordentjell skulle bli en del av familjeföretaget. Han utbildade sig till maskiningenjör på Chalmers i Göteborg och arbetade som det i några år innan han tog beslutet att flytta hem för att börja arbeta på Bomstadbaden.

  - David ringde hem en dag och sa, ”Jag ska nog inte jobba med maskiner, jag ska jobba med människor”, berättar Davids far, Ulf Nordentjell.

  Bäst på värdskap

  Efter ett gediget jobb med generationsskiftet, både med långa diskussioner inom familjen och via extern hjälp, tog David över som vd i slutet av 2016.

  -  Det har varit ett fantastiskt roligt år. Vi får ta hand om människors viktigaste tid, deras semester. Jag vill förmedla en syn till medarbetarna att ingenting är omöjligt, att vi alltid hittar lösningar. Vi ska vara bäst på värdskap och det tycker jag att vi är, säger David Nordentjell.

  För att ta sig an rollen som chef deltog David på en utbildning i ledarskap inom Affärskraft Värmland. En möjlighet att skaffa sig teoretisk kunskap om att leda andra, men framförallt en chans till erfarenhetsutbyte med andra med ledarroller på små företag.

  - Det vara min första månad som chef, så det gav en bra grund. Jag fick höra många case på hur andra hanterat olika situationer som kan uppstå. Dessutom fick jag kontakter som jag kan ringa om jag behöver någon att rådfråga.

  Många kommer igen

  Majoriteten av dem som besöker Bomstadbaden är återkommande gäster, omkring 60 procent, och så vill David att det ska fortsätta att vara.

  - Genom marknadsföring kan du få hit en gäst en gång, det stora jobbet ligger i att få dem att komma tillbaka. Vi ska ha rena och fräscha stugor och faciliteter, bra wifi, men också göra det lilla extra. Har du till exempel bokat med hund, ser vi till att det finns hundbajspåsar, matskål och trasa till tassarna i stugan när du kommer, berättar David Nordentjell.

  Sedan 2002, då Bomstadbaden blev en del av Swecamp, har familjen investerat drygt 20 miljoner i anläggningen. Att vara en del av Swecamp har varit positivt på flera vis.

  - Vi är fortfarande våra egna, men får ett nätverk av andra som driver campinganläggningar och en del gemensam marknadsföring och försäljning.

  Även framåt kommer flera investeringar att ske.

  - Under 2018 kommer vi att lägga grunden för ett stort arbete som ske de kommande åren. Vi håller på med detaljplan med kommunen för att möjliggöra ny restaurang, ett aktivitetshus för barn och fler stugor.

  Enligt David står campingen på tre ben, bo, äta och göra. Det är det sista benet, göra, där han ser störst potential att utveckla verksamheten.

  - Det måste hända saker. Ska vi få familjer att stanna en extra natt är det viktigt att det finns roliga aktiviteter för barnen. Ska vi få fler att komma hit under lågsäsong är gruppaktiviteter ett bra sätt.

  Hoppas på besöksmål

  Bomstadbaden är en av dem som håller tummarna för en Muminpark på Skutberget. Dels för att ge besökarna en anledning att stanna lite längre, dels för att locka nya gäster.

  - Vi behöver ett dragplåster för barnfamiljer till Karlstad och det skulle vi få med Mumin. Naturen är jätteviktig för oss, men det har vi gott om. Det finns ingen motsättning mellan en Muminpark och ett rikt friluftsliv och goda badmöjligheter. Vi kan ha både och, summerar David Nordentjell.

  David Nordentjell, vd Bomstadbaden

  Kommentarer Comments (0)

 • Affärskraft inne på upploppet

  Efter drygt två år av företagsanalyser och utbildningar går nu Affärskraft Värmland mot sitt slut. Endast 20 platser återstår och de sista företagsanalyserna och utbildningarna kommer att ske under våren.

   

  - Efter att ha arbetat med det här intensivt i över två års tid känns det lite konstigt att det snart är slut. Samtidigt är det fantastiskt kul att nu få se resultaten bland de företag som har deltagit, säger projektledare Helena Englund, på Handelskammaren Värmland.

   

  Målet är att de företag som deltagit i Affärkraft ska öka sin omsättning och avlönade arbetstid. Något som det finns goda förhoppningar om att lyckas med.

  - Tittar vi på de utvärderingar som gjorts på individnivå har utbildningarna skapat effekter för den enskilda medarbetaren. Vi hoppas att det också kommer att synas när vi nu börjar mäta effekterna på företagsnivå, säger Helena Englund.

   

  Tre företagsanalyser och ett antal utbildningar återstår innan det är dags att summera projektet.

  - Vi har märkt att tillströmningen av anmälningar ökat något nu när det är ”sista chansen”, många som varit intresserade men skjutit på det har nu kommit till skott. Vi har tre tider kvar, två i februari och en i mars, som de företag som vill delta kan anmäla sig till.

   

  Samtidigt som antalet platser för att hoppa på Affärskraft är begränsat kommer det att vara fortsatt intensivt med utbildningar under våren.

  - Fram till årsskiftet hade 599 personer gått en utbildning genom Affärskraft, så vi har ytterligare 200 medarbetare på värmländska företag som ska gå en utbildning innan vi är i mål.

   

  Affärskraft har vänt sig till företag med upp till nio anställda. Helena Englund har dock sett att även andra, större företag, har efterfrågat de utbildningar som ryms inom projektet.

  - Utbildningarna har fått genomgående toppbetyg från deltagarna och vi har fått förfrågningar från andra om möjlighet att gå utbildningarna. Därför tar vi nu konceptet vidare och erbjuder till att börja med utbildningen i försäljning business to business till alla våra medlemmar.

  Kommentarer Comments (0)

 • Stanza vill växa tillsammans

  2017 skulle bli året då Stanza satsade på kompetensutveckling. Nu har företaget snart slutfört både Affärskraft och Tillväxtresan. Något som skapat synergier.

  – Det har varit tufft att köra det parallellt med övrig verksamhet, men gett otroligt mycket. Det jag har lärt mig i Affärskraft har jag också haft nytta av under Tillväxtresan och tvärt om, berättar Yeo Dahlström som driver redovisningsbyrån Stanza.

  Yeo Dahlström hade ingen tidigare erfarenhet av att driva eget när hon 2014 startade Stanza. Ett steg som hon först inte såg sig själv ta när frågan kom på tal.
  - Jag fick frågan om att starta eget från en av de kunder som jag hjälpte med bokföring. Fösta tanken var blankt nej, men efter att ha funderat ett tag slutade det med att jag startade Stanza, med kunderna som frågat mig och min man som delägare, berättar Yeo Dahlström om hur det hela började.

  Till en början var Yeo Dahlström den enda som arbetade i företaget, men drygt ett år efter starten hade Stanza gått från noll till tre anställda. Mycket tack vare det kontaktnät Yeo skaffat sig under de 25 år som hon arbetat med ekonomi.
  - Innan Stanza arbetade jag på Wint. Flera av de kunder jag hade vill fortsätta att jobba med mig och följde med.

  Till skillnad från Wint, som skapat en automatiserad lösning för bokföring och redovisning, har Yeo Dahlström satsat på det mer traditionella.
  - Jag tror på att digitalisera och att WInt är rätt ute, men många företag är inte där än och vill även ha kvar den personliga kontakten. Många av kunderna uppskattar att de kan komma in till oss med en bunt papper och direkt få hjälp.

  Just servicenivån och den personliga kontakten har varit två stöttepelare i Stanzas verksamhet, där möjligheten att ringa och ställa en fråga, utan att taxametern börjar ticka varit viktig.
  - Kunderna ska aldrig tveka inför att höra av sig. Vi tar inte betalt för en snabb fråga eller när någon tittar in på en kaffe. Det tar lite extra tid, men vi har igen det i nöjda kunder.

  Målet att utveckla verksamheten har varit tydligt, att det blev genom Tillväxtresan mera av en tillfällighet.
  - Karlstads kommun var på besök hos vår företagsgranne och passade på att komma in till mig. Jag berättade att jag saknade en bra stöttning för mig som relativt ny företagare och fick rådet att prata med Almi.

  Strax efter att hon fick nys om Almis Tillväxtresa kom Yeo också in kontakt med Affärskraft och kände att de två kompletterade varandra väl.
  - I Affärskraft fick jag börja med att analysera verksamheten, vilket gav en bra grund till det arbete jag sedan gjorde i Tillväxtresan. Dessutom fick jag genom Affärskraft gå en utbildning i ledarskap. Det var väldigt givande att träffa andra småföretagare som också har personalansvar.

  Dessutom fick personalen gå varsin utbildning och tillsammans träffade de en processledare för att gå igenom vad de vill med företaget. Att tillsammans med sina anställda utveckla Stanza är något som är viktigt för Yeo.
  - Jag vill skapa en miljö där alla känner sig delaktiga och kan påverka sin arbetssituation. Jag är noga med att alla ska få samma information samtidigt och att de kommer in redan under idéstadiet.

  Förhoppningen är att kunna fortsätta att växa, inte minst genom de kontakter och den kompetens som Affärskraft och Tillväxtresan bidragit med.
  - Vi vill växa men inte för stort eller för fort. Strävan är inte att bli 50 anställda, men kanske 6-7 till att börja med, summerar Yeo Dahlström sina framtidsplaner.

  Yeo Dahlström med medarbetare.

  För Yeo Dahlström (till höger) är det viktigt att medarbetarna känner sig delaktiga.

  Kommentarer Comments (0)

 • Uppföljning ska öka tillväxten

  Många känner säkert igen sig i att de deltagit i utbildningar och återvänt till verksamheten fulla av energi och ny motivation, för att sedan snabbt hamna i gamla rutiner, där förändringar och effekter uteblir. I Affärkraft vill man komma runt detta genom att också erbjuda uppföljning.

  Förutom en företagsanalys ihop med processledare och utbildning för samtliga anställda, erbjuder projektet Affärskraft Värmland alla som deltar en uppföljning för att på bästa sätt ta tillvara på den kunskap och inspiration utbildningarna har skapat.
  - Utbildningarna är en resurs för att skapa en positiv förändring, men ibland krävs extern hjälp för att kunskapen också ska tillföra värde i verksamheten, menar Mats Lundqvist som är en av processledarna som håller i uppföljningen.

  För företag med fler än två anställda kommer processledaren ut till företaget och uppföljningen sker ihop med medarbetarna.
  - En uppföljning där samtliga på företaget medverkar är ett bra sätt att få hela organisationen att dra åt samma håll, det är viktigt att skaffa en gemensam bild av vart man vill även på ett litet företag, menar Mats Lundqvist.

  Att göra det tillsammans är enligt Mats Lundqvist en av nyckafaktorerna för att lyckas.
  - Det skapar en känsla av delaktighet. Att gemensamt prata om företaget ökar förtroendet mellan medarbetarna och en större förståelse för varsamheten i stort.

  Han tror att en processledare är nödvändigt för att diskussionerna ska komma igång och gå åt rätt håll.
  - En processledare ställer en annan typ av frågor. Det skapas också en större öppenhet än om det är chefen som ska styra samtalet.

  Enligt Helena Englund, projektledare i Affärskraft Värmland, är förhoppningen att uppföljningen ska skapa ännu större effekter hos företagen som deltar.
  - Många företag ökar sin omsättning och avlönade arbetstid efter Affärskraft, men med tanke på hur höga utvärderingarna är bland utbildningsdeltagarna, skulle resultaten på företagsnivå kunna vara ännu bättre.

  Det var med detta som bakgrund som man valde att addera en uppföljningsdel.
  - I förra omgången av Affärskraft var det ingen uppföljning. Det ska bli spännande att se om förändringen leder till ännu större tillväxt hos företagen, säger en förhoppningsfull Helena Englund.

  Kommentarer Comments (0)

 • Affärskraft Värmland snart fullt

  Sammantaget kommer 350 företag att ges möjlighet att utbilda sina medarbetare genom Handelskammarens projekt Affärskraft Värmland. Knappt två år in i projektet återstår nu mindre än 50 platser.
   – Om anmälningarna fortsätter att komma in i samma takt som tidigare kommer det att bli fullt innan jul, säger Päivi Johansson som ansvarar för rekryteringen av företag.

  Intresset för att kompetensutveckla sig är fortsatt stort bland Värmlands små företag, även om många upplever att tiden ibland inte räcker till för att prioritera kompetensutveckling.

  - När vi pratar med företagen ser de allra flesta värdet i att gå utbildningar för att utveckla företaget, men de har svårt att hitta tiden. Det går bra för många företag just nu och medarbetarna behövs på plats för att sköta den dagliga verksamheten, menar Päivi Johansson.

  Detta till trots fortsätter anmälningarna att komma in.
  - Många behöver lite tid för att bestämma sig och beroende på vilken bransch och typ av verksamhet man har passar vissa tider på året bättre än andra. Men vill man ta del av detta erbjudande är det hög tid att anmäla sig. Då är man med i rullarna och kan i lugn och ro välja utbildningar.

  För även om platserna tar slut, kommer Affärskraft att löpa på ett tag till.
  - När vi har fått in 350 företag stänger vi anmälan, men utbildningarna fortsätter för dem som är inne i projektet. Förhoppningen är att kunna utbilda 800 ägare och medarbetare fram till sommaren 2018, förtydligar Helena Englund, som är projektledare i Affärskraft Värmland.

  Målet är att öka konkurrenskraften hos de företag som deltar och på så vis deras omsättning och avlönade arbetstid.
  - Vi vet att många av medarbetarna är väldigt nöjda med sitt deltagande. Inom kort kan vi också börja mäta effekterna på företagsnivå. I slutändan är det tillväxt vi vill uppnå, vilket gynnar både företagen som deltar och hela Värmland, berättar Helena Englund.

   Hon uppmanar dem som får delta att ta chansen, innan det är försent.
  - Vi vet att utbildningarna ger effekt. Det tar ett par arbetsdagar i anspråk, men det kommer att betala tillbaka sig. Att dessutom kunna göra det till en så här låg kostnad som i Affärkraft är en otrolig möjlighet.

  Kommentarer Comments (0)

 • Företagen om Affärskraft

  Affärskraft Värmland har hittills lockat 265 värmländska företag att kompetensutveckla sig. Varje dag ringer och besöker vi nya företag för att berätta om denna fantastiska möjlighet. I och med att fler deltar blir det också enklare. Idag har vi flera hundra röster som kan gå i god för att Affärskraft håller hög kvalité och skapar effekter i verksamheten. Nedan har vi samlat några av dem.


  Hans Högfeldt, vd Krongården (f.d. Värmlands Campanläggning), som erbjuder vandrarhem för läger och konferenser:

  ”När vi startade Affärskraft var vi nio anställda och idag är vi 29 personer. Vi har ökat omsättningen från tre till tio miljoner. Det är mycket tack vare Affärskraft som vi växt så snabbt som vi har gjort. Jag lärde mig väldig mycket, fick nya kontakter och tips från andra deltagare, det var nog det bästa jag gått.”

   

  Elisabeth Styffe, ägare av Alaté AB, som säljer inredning till företag:

  ” Vi valde Affärskraft för att utvecklas och utmanas. Det har varit mer givande än jag någonsin kunnat tro. Förutom företagsanalysen har vi gått utbildningar i marknadsföring, försäljning och ledarskap. Det har gett en genomlysning av företaget och en växtkraft som annars inte hade varit möjlig. Det bästa med Affärskraft var de engagerade lärarna och kursdeltagarna. Vi har fått ett nätverk och samarbetspartner för framtiden. Jag kan verkligen rekommendera alla som får delta, att göra det. Affärskraft är en otrolig möjlighet för oss mindre företag att utvecklas och få kraft in i framtiden.”


  Per Widén, delägare på Matstudion, ett företag som anordnar matlagningsaktiviteter, catering och provningar för grupper och företag:

  ”Jag gick en utbildning i marknadsföring. Det jag tyckte var allra bäst var att kunna bolla olika idéer med andra företagare. Allt från att få konstruktiv feedback till att slå hål på en del myter, där man tror sig själv veta bäst. Det jag tog med mig mest ifrån var dagen med Urban Karlstam på Motherland, där vi fick jobba med olika steg i kundkontakten. Allt från att medvetandegöra kunden om vår verksamhet, till att i slutändan skicka en faktura och få göra ett nytt uppdrag åt kunden.”


  Anneli Häll, ägare Livskraft, jobbar med helhetslösningar inom träning, kost och hälsa:

  ”Jag gick ledarskapsutbildningen och vi jobbade mycket med kommunikation, de svåra samtalen och vikten av min ledarroll. Det bästa vara att kursledaren utgick ifrån våra behov. Vi fick skriva upp vad vi vill få ut och så mötte han de behoven. Jag använder det jag lärde mig under utbildningen varje dag i min ledarroll. Jag kan verkligen rekommendera andra att delta, det var värt varenda minut.”


  Andreas Högberg, ägare av hyrljud.nu, företaget som hjälper privatpersoner och företag med allt inom ljud, ljus och event:

  ”Jag gick utbildningen i försäljning business to business och fick bland annat lära mig att vässa mina kunskaper i mötesbokning, offerering och presentationsteknik. Det bästa med Affärskraft, förutom själva utbildningen, var att ja fick del av ett stort nätverk. Redan på företagsanalysen lärde jag känna företagare som jag fortfarande har kontakt med. Vi är i en expansionsfas där jag kommer att ha mer kundkontakt och jobba mer med sälj. Jag lämnar ogärna saker åt slumpen, så jag kommer ha stor nytta av utbildningen. Affärkraft är en effektiv kompetensutveckling för en billig peng.”

  Kommentarer Comments (0)

 • Färre än 100 platser kvar

  Intresset för att utbilda sig genom Handelskammarens kompetensutvecklingsprojekt Affärskraft Värmland fortsätter att vara stort. Varje vecka hoppar nya företag på projektet och det är nu färre än 100 platser kvar.
  - Vi börjar märka av att många företag hunnit gå utbildningarna. De verkar vara nöjda med sitt deltagande och tipsar andra, säger Päivi Johansson, rekryteringsansvarig i projektet.

  Genom Affärskraft får företag med upp till nio anställda ta del av utbildningar, som i många fall lett till att företaget har kunnat tjäna mer pengar och växa. Totalt kommer 350 företag få möjlighet att gå utbildningar inom försäljning, marknadsföring, ledarskap, ekonomi och Officeprogrammen.
  - Det är nu över 250 företag som har anmält sig och drygt 400 ägare och anställda på värmländska solo- och mikroföretag har gått en utbildning.

  Samtidigt som det fortsatt finns goda möjligheter att delta, uppmanar Päivi Johansson företag som är intresserade att inte vänta för länge.
  - 100 platser kanske låter mycket, men om det går enligt plan kommer vi att få in de sista företagen innan årsskiftet. Vi vet av erfarenhet att de företag som tänker att vi tar det sen, aldrig kommer till skott och då riskerar att missa den här chansen.

  Förutom att samtliga anställda på företaget får delta på en utbildning om 2–3 arbetsdagar ingår också en inledande företagsanalys. Där får företagsledaren möjlighet att, tillsammans med en processledare och ett antal andra företagare, gå igenom företagets styrkor och svagheter för att se vilka behov som finns för att fortsätta att utveckla verksamheten.
  - Baserat på tidigare projekt och den feedback vi har fått i Affärskraft vet vi att få sitta ned med andra företagsledare ger väldigt mycket. I många fall har diskussionerna mellan deltagarna och inputen från processledaren gett lika mycket som utbildningarna. 

  Något som också bekräftas av Per Widén, delägare på Matstudion i Karlstad, som deltagit på en företagsanalys och en utbildning i marknadsföring.
  - Det jag tyckte var allra bäst var att få bolla idéer med andra företagare. Allt från att få konstruktiv feedback till att slå håll på en del myter där man tror att man själv vet bäst.

  Förutom Per själv har ytterligare tre personer på företaget deltagit på en utbildning. För detta har de betalat totalt 2000 kronor.
  - De flesta av oss har hunnit gå en utbildning. Förutom att jag gått marknadsföring har tre medarbetare gått ledarskap och vi har fortfarande en person som inte valt utbildning än. Det låga priset möjliggör att hela företaget kan kompetensutveckla sig, vilket förhoppningsvis kan ge verksamheten en skjuts framåt.

  Kommentarer Comments (0)

 • "Motvikten till e-handel är det personliga mötet"

  Försäljning business to consumer är en av sex utbildningar inom Affärskraft Värmland och har fått toppbetyg från deltagarna. När utvärderingarna från årets utbildningar summeras får utbildningen i genomsnitt betyget 5,85 på den 6-gradiga skalan.

  Eva Solberg som håller i utbildningen, och sedan två år tillbaka driver Soleva Education, tror att de höga betygen till stor del beror på hennes intresse för människor och försäljning.

  - Jag brinner för försäljning och det smittar av sig. För mig är det också jätteviktigt att alla känner sig sedda och att skapa en trygg miljö där alla, oavsett förkunskap blir delaktiga och får bidra.

  Under två dagar får deltagarna lära sig om allt ifrån hur de kan optimera sin säljyta till hur de på bästa sätt kan bemöta olika typer av kunder. Utbildningen bygger på mycket interaktion mellan deltagarna och utbyte av erfarenheter.

  - Alla som deltar har en unik kompetens. För att ta till var på den delar vi med oss av erfarenheter, både i helgrupp och två och två, förklara Eva.

  Hur säljytan ser ut och hur du agerar påverkar försäljningen. Ett vanligt fel som många gör är att de testar olika lösningar, men glömmer bort att mäta resultaten.

  - Företagen testar ofta olika lösningar för att öka försäljningen. Det de ofta glömmer är att följa upp, mäta och jämföra.

  Målet med utbildningen är att deltagarna ska få med sig verktyg som de kan applicera direkt i sina verksamheter. Ett konkret tips som deltagarna får med sig är att alltid ha en produkt i början som sätter igång köpprocessen.

  - Placera något vid ingången som du vet att många kommer att köpa, gärna säsongsbundet. Och se till att det finns en korg eller något att lägga det i nära till hands. Då har kunden redan från början något att lägga varor i och om de ändå ska ställa sig i kö, ökar det sannolikheten att de handlar fler saker, berättar Eva.    

  Det viktigaste hon vill skicka med deltagarna är att de ska våga vara personliga i sitt möte med kunden.

  - Motvikten till e-handeln blir det personliga mötet. Det är viktigt att det känns äkta, men om du har ett genuint intresse för din kund och det du säljer kommer du att sälja mer. Våga vara personlig.

  För Eva är det viktigt att påpeka att utbildningen inte bara är till för den som står i butik och säljer rakt över disk. Den kan ge minst lika mycket för den som arbetar på hotell eller i en restaurang.

  - Vi jobbar med kundmötet. Alla som har ett arbete där de träffar kunder kan utvecklas i sin roll genom att delta på utbildningen.

  Kommentarer Comments (0)

 • Lyckat första år för Affärskraft

  Ett år in och redan har 200 ägare och anställda på värmländska företag utbildat sig genom Handelskammarens projekt Affärskraft Värmland.

  - Räknar vi dessutom med dem som har registrerat sig för att delta, men ännu inte hunnit gå eller anmäla sig till en utbildning har vi över 400 deltagare, berättar Linda Johansson, administratör i Affärskraft Värmland.

  Projektet vänder sig till värmländska företag med upp till nio anställda. Sammanlagt kommer 800 ägare och anställda få möjlighet att gå en utbildning. För att genomföra utbildningarna har Handelskammaren tagit in fem stycken utbildningsleverantörer. En för varje utbildningsområde.
  - Vi sköter det praktiska med anmälningar, rekrytering, rapportering och kommunikation. Själva utbildningarna överlåter vi till dem som kan det bäst, säger Linda Johansson.

  När utbildarna i mitten av november träffades för att summera det första året och utbyta erfarenheter var tongångarna positiva.
  - Det är roligt att få arbeta med små företag där de som deltar på utbildningarna har stor möjlighet att bidra till resultatet på företaget och ofta kan vara med och påverka, säger Mats Lundqvist på Next Level Management, ansvarig för utbildningen i marknadsföring.

  Utvärderingarna från projektets första år visar på nöjda deltagare.

  - Samtliga deltagare har fått fylla i en utvärdering efter avslutad utbildning och samtliga utbildningar har fått höga betyg. Vi utgår från en 6-gradig skala och vi ligger över 5 på alla områden. På frågan om man är nöjd med utbildarens insatts ligger medel på 5,69 vilket är fantastiskt roligt, säger Linda Johansson.

  En möjlig anledning till de goda resultaten, och en styrka i projektet som lyftes vid flera tillfällen under träffen med utbildarna var storleken på grupperna. Antalet deltagare har legat på runt åtta personer per utbildning.
  - Det har skapat en trygghet och det ges goda möjligheter att diskutera med varandra. Både att få ta del av andras erfarenheter och dela med sig av sina egna har varit mycket uppskattat. Mindre grupper ger oss som utbildare också möjlighet att ge mer personlig återkoppling, vilket jag tror bidragit till de höga betygen i utvärderingarna, säger Eva Solberg som håller i utbildningen i försäljning - business to consumer.

  Mikael Olofsson, på Effect Management, ansvarar för ledarskapsutbildningen och tror att en annan anledning till att deltagarna fått ut mycket av utbildarna är deras eget engagemang.
  - Oavsett vilka förkunskaper de som deltar har, har engagemanget varit stort. Alla har inte några tydliga förväntningar på utbildningen, men vill utvecklas och lära sig mer.

  Förutom utbildningar inom försäljning, marknadsföring, ekonomi, ledarskap och Officepaketet ingår en företagsanalys för dem som deltar i projektet. Under analysen får företagets vd eller ägare, ihop med andra företagsledare, träffa en processledare.
  - Under företagsanalysen får företagsledaren göra en kartläggning av företaget. Vi hjälper deltagarna att identifiera vilka åtgärder och resurser som behövs för att skapa tillväxt och utveckling i företaget, berättar Mats Lundqvist, som förutom marknadsföringen även ansvarar för företagsanalyserna. 

  Det övergripande målet med projektet är att skapa tillväxt hos värmländska företag med upp till nio anställda. Undersökningar som gjorts visar att hela 82 procent av företagen anser att kompetensutveckling är helt avgörande för företagets fortsatta utveckling. För den som ännu inte deltar i projektet finns det fortande möjlighet att anmäla sig. Det första steget är att delta på en företagsanalys.
  - Det finns ett fåtal platser kvar den 8 december för den som vill komma igång med utvecklingen av sitt företag redan i år. Är det för tätt inpå går det nu att anmäla sig till vårens tillfällen, berättar Linda Johansson.

  Kommentarer Comments (0)

 • Ekonomiutbildning ska öka lönsamheten...

  Om fler förstår hur ekonomin växer fram i företaget och vad i verksamheten det är som skapar lönsamhet, då kommer företaget tjäna mer pengar och kunna växa. Det är tanken bakom den utbildning i ekonomi som erbjuds till företag med upp till nio årsanställda genom projektet Affärskraft Värmland.

   

  - Det finns ett behov och en önskan hos många av de minsta företagen att öka sin kompetens. Ett av de utbildningsområden som efterfrågas och som vi tror kommer hjälpa företagen att öka sin tillväxt är ekonomi, berättar Helena Englund, projektledare för Affärskraft Värmland.

   

  Intresset av att utbilda sig inom ekonomi har inledningsvis varit stort. Samtliga utbildningar som hållits sedan starten i vår, har varit fullbokade.

  - I många små företag behövs större förståelse för ekonomistyrning och en bättre förmåga att se helheten, säger Anna Bohman som ansvarar för utbildningen och själv driver företaget Ekonomipartner AB.

   

  - Jag gillar mötet med andra människor och ser att det finns ett behov hos mindre företag att mer aktivt använda sin ekonomi som informationskälla, beslutsunderlag och stöd för utveckling av företaget, därför driver jag sedan femton år Ekonomipartner. Jag vänder mig i första hand till små företag. Där finns möjligheter att se helheten och jag kan påverka resultatet på ett helt annat sätt än hos stora företag.

   

  Genom Affärskraft Värmland och utbildningen i ekonomi, som är skräddarsydd för att passa företag med upp till nio anställda, får deltagarna grundläggande kunskaper i ekonomistyrning och förståelse för vad som skapar lönsamhet i just deras verksamhet.

   

  - De ekonomiska rapporterna innehåller massor av användbar information om verksamheten. Om företagen lär sig att analysera och förstå ekonomin kan de också hitta nycklar till att öka sin lönsamhet. Vi tittar på vad det är som driver företagets ekonomi och om de, utifrån det, använder sina resurser på rätt sätt, säger Anna.

   

  En brist i framför allt tjänsteföretag är att de ofta ser lönsamhet endast som ett resultat av intäkter och kostnader. Det är viktigt att samtidigt sätta resultatet i relation till exempelvis nedlagd tid.

   

  En del i utbildningen är att skapa förståelse för och gemensamma definitioner hos medarbetarna kring företagets ekonomi. Det gör att fler än den som är ekonomiansvarig har stor nytta av kursens innehåll.

  -  Ekonomin påverkas och skapas av medarbetarna och av de beslut som dagligen fattas i verksamheten, avslutar Anna.

  Kommentarer Comments (0)

 • Affärskraft Värmland redan halvvägs

  Knappt ett år har gått sedan anmälan öppnade och hälften av platserna är redan fyllda.

  - Vi räknar med att kunna erbjuda ungefär 340 företag möjlighet att delta och i dagarna fick vi anmälan nummer 170. Att så många valt att anmäla sig visar att företagen tycker kompetensutveckling är viktigt för fortsatt utveckling av verksamheten, säger Helena Englund projektledare i Affärskraft Värmland.

  Hur många företag som kan delta beror på hur många per företag som går en utbildning. Sammanlagt kommer 800 ägare och anställda få möjlighet att kompetensutveckla sig under de tre år som projektet pågår.
  - De som deltar erbjuds en utbildning per anställd. Beroende på hur många per företag som går en utbildning kan antalet företag som får delta ändras något, berättar Helena Englund.

  Förutom utbildning får företagen också fyra timmar med en processledare under en så kallad företagsanalys. Analysen ger företagen verktyg för att utveckla sin verksamhet. Genom att projektet finansieras av Europeiska Socialfonden är kostnaden per företag låg.
  - Är du ensam i företaget betalar du 1000 kronor och är man flera kostar det 2000 kronor, för det priset får samtliga på företaget gå en utbildning.

  En av dem som tidigt hoppade på och som nu har deltagit på både företagsanalysen och en utbildning är Pia Karlsson, P.I.A. Konsult. Hon driver eget som säkerhetskonsult och hoppas nu få utväxling på sitt deltagande.
  - Affärskraft har varit väl investerad tid. Jag gick en utbildning i marknadsföring under tre dagar. Jag har ingen stor plånbok till marknadsföring så det har varit bra med tips på hur jag kan göra det mer effektivt.

  Förutom själva utbildningen har Affärskraft även varit en möjlighet för henne att nätverka och utbyta tankar och idéer med andra solo- och mikroföretagare.
  - Det är bra att få någon att stöta och blöta med. Vi fick tid att prata och ventilera och hade ett stort utbyte av varandra, även om vi kom från olika branscher.

  Projektledare Helena Englund tror att företagen som kompetensutvecklat sig inom kort kommer att börja se effekterna av sitt deltagande.
  - Målet är att öka tillväxten hos företagen, både vad gäller omsättning och sysselsättning. Det sker inte alltid över en natt, men förhoppningsvis har företagen som gick i våras börjat se resultat.

  Även om många anmält sig, finns det också dem som tvekar inför att vara med. Tidsbrist tror Helena Englund är en av de stora anledningarna.
  - Många vi pratar med har fullt upp med den dagliga verksamheten. För att underlätta är utbildningarna skräddarsydd för att passa små företag, både till tidsupplägg och innehåll. Jag hoppas att de som har möjlighet tar sig tiden. Det kommer de ha igen.

  Kommentarer Comments (0)

 • "Mer än vi hade hoppats på”

  Wraptech är familjeföretaget som levererar vågar, packmaskiner och prismärkare till livsmedelsbutiker i hela Sverige. Genom Affärskraft Värmland har de fått inspiration och verktyg att fortsätta att utveckla sin verksamhet.
  - Vi arbetar långsiktigt med en tydlig strategi för framtiden och där är kompetensutveckling en viktig del. Vi har fått med oss mer än vi hade hoppats på från Affärskraft, säger Henrik Wiik, som driver Wraptech tillsammans med sin far och bror.

  Det var Henriks far, Lars Vik, som startade verksamheten i början av 80-talet. Wraptech grundade de 2003 med ambitionen att öka butikernas lönsamhet genom produktutveckling och god kundservice. Företaget har växt under flera år, både vad gäller omsättning och antal anställda.
  - Vi arbetar hela tiden med att utveckla det vi har. Vi har skaffat oss en bra position på marknaden och kommer in på nya butiker hela tiden. Vi vill växa men fortsätta hålla en hög servicegrad. Vi är kända för att ha en god kontakt med kunderna och det vill vi fortsätta att vara, berättar Henrik.

  Wraptech har varit medlemmar i Handelskammaren sedan många år tillbaka och Henrik är positiva till den satsning på de mindre företagen som Affärskraft innebär.
  - Vi är medlemmar för de påverkansfrågor som Handelskammaren driver, men det är bra att vi också får en sådan här möjlighet, säger Henrik.

  Henrik har själv deltagit på företagsanalysen och utbildningen i ekonomi och är mycket nöjd. Det samma gäller de andra på företaget som hunnit gå en utbildning. Henriks bror Daniel har gått ledarskapsutbildningen och en anställd har utbildat sig i Officeprogrammen.
  - Jag kan med lätthet rekommendera Affärskraft till andra företag. Utbildningarna är bra, det är tillgängligt och priset gör att alla har möjlighet.

  Henrik ser positivt på att utbildningarna sker ihop med andra som arbetar på små företag. Analysen och utbildningen har varit ett bra tillfällen för erfarenhetsutbyte.
  - Att träffa andra företag är en stor del i det hela. Man får möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra och någon utifrån att diskutera med. Det är intressant att höra vilka utmaningar andra företag har och hur de har löst dem.

  Kommentarer Comments (0)

 • Affärskraft ska stärka Pias varumärke

  112 företag har under våren ökat sin kompetens genom projektet Affärskraft Värmland. Pia Karlsson som äger och driver företaget P.I.A. Konsult, hoppas kunna dra nytta av det hon lärt sig för att stärka sitt varumärke.

  - Utbildningen i marknadsföring var toppen och jag fastande speciellt för delen om att bygga sitt varumärke. Det är något jag ska jobbare vidare med, säger Pia.

  2012 sa Pia Karlsson upp sig från en fast tjänst som utbildare inom svinn- och säkerhetsfrågor, hot och rån för att starta eget som säkerhetskonsult inom handel.
  - Jag ville äga min egen kunskap och inte ge bort alla de idéer jag hade till en arbetsgivare. Idag arbetar jag som konsult och erbjuder utbildningspaket, analyser och rådgivning.

  För att lära sig mer om hur man ska agera vid hot och rån tog hon kontakt med dem som vet hur rånarna tänker, nämligen rånarna själva. Pia träffade bland annat Anders Adali, känd från tv-programmet Stoppa tjuven och före detta grovt kriminell.
  - Jag letade helt enkelt upp tidigare rånare och frågade dem hur en butiksanställd ska handla vid ett rån för att situationen inte ska bli värre än vad den redan är och i vissa fall kanske lyckas avstyra det helt.

  Pia har haft stor framgång med sitt företag och 2014 blev hon utsedd till Årets säkerhetskonsult under branschgalan Security Awards. Idag har hon flera stora butikskedjor som kunder, där ibland Biltema.
  - Jag ansvarar för utbildning av alla butiksanställda på plats i butikerna. Bara för Biltema  blir det över 50 utbildningsdagar om året, så det blir en hel del resande, berättar Pia.

  För att utveckla sin verksamhets ytterligare deltog hon under hösten i Affärskraft Värmland, ett projekt som drivs av Handelskammaren Värmland och som ger företag med upp till nio årsanställda möjlighet att kompetensutveckla sig till en mycket låg kostnad.
  - Affärskraft har varit väl investerad tid. Jag har ingen stor plånbok till marknadsföring så det är bra med tips på hur jag kan marknadsföra mig mer effektivt, säger Pia.

  Förutom själva utbildningen har Affärskraft även varit en möjlighet för Pia att nätverka och utbyta tankar och idéer med andra solo- och mikroföretagare.
  - Det är bra att få någon att stöta och blöta med. Vi fick tid att prata och ventilera och hade ett stort utbyte av varandra, även om vi kom från olika branscher.

  Förhoppningen är att utbildningen också ska vara till nytta i det projekt för att minska antalet stölder inom handeln, som Pia är en del av. Med hjälp av en app kommer butiker, väktare och polis att kunna kommunicera med varandra på ett effektivt sätt och på så vis stärka det brottsförebyggande arbetet.
  - När ett brott har skett i en butik går personalen enkelt in i appen ”Stoppa Tjuven” och informerar närliggande butiker. Jag arbetar med att marknadsföra appen och sälja in den här i Värmland, avslutar Pia.

  Pia Karlsson, ägare av soloföretaget P.I.A. Konsult

  Pia Karlsson, som äger och driver P.I.A. Konsult.  Kommentarer Comments (0)

 • En tillbakablick på våren

  Nu har vi genomfört vårens sista utbildningsdag. Efter en intensiv vår, fullspäckad med företagsanalyser och utbildningar, tar vi nu sommaruppehåll, för att sedan dra igång igen i höst.

  Anmälan till Affärskraft har varit öppen i sex månader och hittills har 154 företag anmält sig. Av dessa har 112 hunnit gå en företagsanalys. Resterande 42 företag är anmälda till en företagsanalys under hösten. Vi har lagt ut datum för sex analyser under hösten, varav de två första redan är fullbokade.

  Förutom företagsanalyserna har vi också genomfört 13 utbildningar; tre i marknadsföring, tre i försäljning B2B, en i försäljning B2C, tre i ledarskap, två i Officepaketet och en i ekonomi. Det gör att 130 ägare och anställda på värmländska solo- och mikroföretag har kompetensutvecklat sig under våren genom Affärskraft Värmland. Ledarskapsutbildningen är den som hittills haft flest deltagare, 33 personer, tätt följt av försäljning business-to-business, med 32 personer.

  Samtliga deltagare har efter avslutad utbildning fått svara på vad de tyckte om utbildningen. Resultaten är enastående. Det genomsnittliga helhetsomdömet för utbildningarna ligger på strax över 5,4 på en sexgradig skala!

  För dig som vill delta men ännu inte anmält ditt företag, är det hög tid att göra det. Gå in under anmälan, fyll i de uppgifter som efterfrågas och välj ett datum när du vill delta på en företagsanalys. Och just det, det kostar endast 2000 kronor för att alla på företaget ska få gå en utbildning.

  Datum för höstens företagsanalyser och utbildningar hittar du under rubrikerna Analys och Utbildningar ovan.

  Kommentarer Comments (0)

 • Är Affärskraft bra för Värmland?

  I Värmland finns över 14 000 företag med färre än tio anställda. De står för hela 91 procent av länets 15 928 företagsförekomster. Vill vi att det ska gå bra för Värmland, behöver vi satsa på våra minsta företag. Det gör vi bland annat genom Affärskraft Värmland. 


  I en krönika i NWT den 18 maj, lyfter Helena Wiktelius Affärskraft som exempel när hon skriver att EU-pengar snedvrider konkurrensen. EU:s regelverk ser ut som det gör och det kan man såklart ha åsikter om. EU-projektens vara eller icke vara är en fråga som har stötts och blötts på Handelskammaren så därför ser vi detta som ett bra tillfälle att berätta varför vi valt att driva detta projekt.


  Men först vill vi backa bandet. Handelskammaren är inne i en stor förändring. För några år sedan beslutade Handelskammarens styrelse att vi ska vara oberoende. Det har gjort att vi på tre år har gått från att vara 43 procent privat finansierade till att samma siffra idag är 90 procent. En oerhört viktig förändring där vi bygger en hållbar plattform för vår verksamhet, som samtidigt har bidragit till att vi fått en helt annan position i våra påverkansfrågor.


  Liksom Helena anser inte heller vi att offentliga medel ska konkurrera med den privata sektorn. Med detta sagt, anser vi samtidigt att när det finns EU-pengar för utveckling av de allra minsta företagen, vore det synd och skam att inte använda dem för konkreta tillväxtinsatser. Och det är här Affärskraft kommer in. Att skapa tillväxt i 220 solo- och mikroföretag, som hittills är resultatet av Affärskraft, är för oss en sådan konkret insats.


  Så vad är då Affärskraft Värmland? Jo, det är ett utbildningskoncept, skräddarsytt för företag med upp till nio årsanställda, alltså små företag, med säte i Värmland. Genom projektet får företagen möjlighet att kompetensutveckla ägare och medarbetare inom försäljning, marknadsföring, ekonomi, ledarskap och Officepaketet. För att driva projekt har vi fått pengar från Europeiska socialfonden. Pengar som gör att företagen får utbildningarna till en låg kostnad. 1000 kronor eller 2000 kronor beroende på antal anställda. För många av de minsta företagen är kostnaden helt avgörande för att de ska ta steget och kompetensutveckla sig. Och tittar vi på de företag som hittills anmält sig är de relativt små omsättningsmässigt, som exempel kan sägas att medianomsättningen är 2,2 miljoner kronor.


  Vissa av de företag som deltar i Affärskraft kanske hade kompetensutvecklat sig även utanför projektet. Här får man såklart väga för- och nackdelar. Det är olyckligt om Affärskraft gjort att några företag valt bort utbildningar till marknadsmässiga priser. Vi anser dock att det stora flertalets nytta motiverar att Handelskammaren driver det här projektet. Tack vare Affärskraft har alltså redan 220 solo- och mikroföretag ökat sin omsättning. 128 har ökat sin avlönade arbetstid. Det är en otroligt viktig tillväxt för Värmland. Vår förhoppning och tro är att Affärskraft bidrar till att företagen fortsätter att kompetensutveckla sig, även efter projektet.


  Affärskraft är också en affärsmöjlighet för värmländska utbildare och konsulter. Alla utbildningar hålls av värmländska företag, som vi valt ut efter en omfattande affärsmässig upphandling. 50 utbildningsleverantörer var med och konkurrerade om att få hålla i utbildningarna, tolv leverantörer och underleverantörer fick uppdragen.


  Så summa summarum. Resultaten och hur viktigt det är för det värmländska näringslivet att de allra minsta företagen fortsätter växa, gjorde att vi valde att köra. Tillsammans gör vi Värmland till en ännu bättre plats för företagen.


  Frida Johansson

  Vd Handelskammaren Värmland 

  Om du har några frågor eller vill diskutera Affärskraft är du välkommen att kontakta mig på e-post eller telefon 070-618 77 22.

  Kommentarer Comments (0)

 • Allt fler söker på nätet innan de handlar

  En tydlig digital närvaro blir allt viktigare för att lyckas som företag. 69 procent söker idag information på nätet innan de ska genomföra ett köp av en ny tjänst eller produkt. Det här berättade Google när de föreläste på näringslivgalan 100°Karlstad. En utveckling som innebär stora möjlighet för de små företagen att synas.

  - Finns du inte digitalt kommer du få allt svårare att skaffa nya kunder, men för den som hänger med i utvecklingen och arbetar aktivt med sin digitala närvaro finns goda möjligheter att locka nya kunder på ett kostnadseffektivt sätt, det säger Anders Tufvesson som är digital strateg på Ninetech och en av utbildarna i kompetensutvecklingsprojektet Affärskraft Värmland.

  Projektet syftar till att göra värmländska företag med upp till nio anställda mer konkurrenskraftiga, bland annat genom utbildningar i marknadsföring.

  - Affärskraft Värmland är utbildningar skräddarsydda för småföretagare. En av utbildningarna är marknadsföring och där kommer Anders att hålla i den delen som rör digitala medier, berättar Helena Englund som är projektledare.

  Målet med utbildningen är att ge företagen konkreta tips på hur de kan förbättra sin digitala närvaro. Enligt Tufvesson är det första steget för småföretag att skaffa sig en välfungerande webbplats.

  - Ett vanligt fel som många företag gör är att de fokuserar på allt de vill berätta, inte på vad kunden vill se. Låt kunderna testa din webbplats och se till att det är lätt för dem att hitta det de söker.

  Näst steg är att driva trafik till sidan. Enligt statistik från Google görs 50 miljoner sökningar varje dag i Sverige. Många av dessa på produkter, recensioner, företagsnamn och kontaktuppgifter. Det görs till exempel fler sökningar på ordet ”försäkring” än på ”Zlatan”.

  - Vill du hitta information om något så googlar du. Ska du kunna konkurrera måste det vara lätt för dina kunder att hitta dig digitalt, menar Anders Tufvesson.

  I en tid där vi ser allt mindre på TV och läser dagstidningar i lägre utsträckning än tidigare är det viktigt att kunna nå sin målgrupp på nätet.

  - Med Facebook-annonsering och med Google AdWords kan du på ett enkelt sätt nå din målgrupp. Det gör att marknadsföringen blir mer kostnadseffektiv. När du annonserar digitalt kan du dessutom  följa upp och se vad som fungerar och bygga din marknadsföring utifrån det, säger Anders Tufvesson.

  Tre tips i digital marknadsföring:

  • Det ska vara lätt för kunden att hitta det de söker på din webbplats. Ta hjälp av kunderna för att säkerställa att så är fallet. 
  • Följ upp allt du gör. Vid digital marknadsföring kan du se precis vad som fungerar och vad som behöver justeras.
  • Börja litet och testa. Ser du att det fungerar lägger du mer pengar på marknadsföringen. Ger det ingen eller låg effekt ändrar du och testar igen.

  Kommentarer Comments (0)

 • Rätt attityd ökar försäljningen

  - Det spelar ingen roll vilken typ av försäljning det gäller, grunden för att lyckas är att du går in med attityden att du ska hjälpa köparen. Det menar John Johansson, som har lång erfarenhet av att arbeta, föreläsa och utbilda inom försäljning. Tillsammans med ett team om tre personer ska han nu hjälpa företag med upp till nio anställda att öka sin försäljning, genom projektet Affärskraft Värmland.


  Projektet, som drivs av Handelskammaren Värmland, erbjuder utbildningar till värmländska solo- och mikroföretag, som ska göra dem mer affärsmässiga. En av de populäraste utbildningarna är försäljning.
  - Att sälja är en kompetens, men alla kan lära sig det. De som deltar kommer att  få konkreta tips som de kan använda för att sälja mer, berättar John Johansson.


  Alla utbildningar i Affärskraft är skräddarsydda för att passa företag med få anställda. För John är därför en viktig del i utbildningen att hjälpa företagen att skapa struktur i sitt säljarbete.
  - Små företag har ofta svårt att hinna med försäljning när det är mycket att göra, men när det sedan blir lugnare är det redan försent. Vi hjälper dem att skapa struktur i hur de arbetar med sin försäljning.


  Han menar att säljare som försöker få igenom ett köp till varje pris och struntar i om kunden efteråt känner sig nöjd, ger yrkesrollen ett dåligt ryckte.
  - Som säljare ska du inte knö igenom ett köp med skohorn.


  Att vara en bra säljare handlar enligt John om att se kundernas behov och hjälpa dem att tillgodose dem. Genom att ta reda på vad kunden behöver blir det möjligt att sälja en lösning istället för en produkt.
  - Det spelar ingen roll om det gäller ett IT-system eller en utlandsresa, båda ska tillfredsställa ett behov. Fokusera på nyttan, inte på innehållet.


  Med attityden att försäljning handlar om att hjälpa kunden blir det också enklare att sälja.
  - Har du attityden att du hjälper kunden får du ett mindre inre motstånd, säger John Johansson.

  Kommentarer Comments (0)

 1. 1
 2. 2
 3. Next page
Få våra nyheter via e-post